PIR dakpanelen of PUR dakpanelen?

PIR dakpanelen of PUR dakpanelen?

PIR of PUR, dewelke zijn beter?

Polyurethaan (PU) is de verzamelnaam voor PUR- en PIR-schuim, die beide uit dezelfde grondstoffen worden vervaardigd. Het verschil zit voornamelijk in de verhouding tussen deze componenten en het fabricageproces, waardoor het PIR-schuim een hogere mechanische sterkte heeft. Hierdoor heeft het schuim een grotere brandwerendheid. De mechanische eigenschappen van beide soorten schuim (d.w.z. de druksterkte) zijn gelijk. Onze PIR-dakpanelen zijn bedekt met een staalbekleding. De brandklasse is afhankelijk van de combinatie van de bekleding en het schuim (producten met karton bekleding hebben bijvoorbeeld een lagere brandklasse dan producten met een bekleding van metaal).

 

PIR-panelen zijn ontworpen om brandwerend te zijn in vergelijking met PUR-panelen, die een lagere norm voor brandwerendheid hebben (B-S2-D0). Dit komt omdat PIR-platen bij hogere temperaturen worden geproduceerd, wat betekent dat ze bij blootstelling aan brand hogere temperaturen kunnen weerstaan. Bovendien is er minder uitstoot van gevaarlijke dampen en smelten of druipen de platen niet. PUR-platen daarentegen smelten weg en zullen eerder vlam vatten.

Voordelen van PIR dakpanelen

De PIR dakpanelen hebben een gemakkelijke plaatsing dankzij de tand- en groefverbinding, een constante isolatiewaarde waardoor ze langer meegaan, drukbestendigheid en brandvertragend vermogen.

Bovendien is er geen extra dampscherm nodig om vochtophoping te voorkomen, omdat de panelen al voorzien zijn van een dampscherm. Ook is er minder isolatiedikte nodig om een goede isolatiewaarde te verkrijgen.

De kosten van PIR sandwichpanelen kunt u nagaan door de prijzen en afmetingen te bekijken. NomaCool sandwichpanelen zijn een effectieve brandwerende oplossing waar u op kunt vertrouwen.