Sandwichpanelen in PIR of PUR?

PIR is een vernieuwde versie van PUR.
PIR is een hard polyurethaan dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor isolatie van vloeren, muren en daken. Qua structuur is er weinig verschil met de PUR platen.
Door de nieuwe Belgische wetgeving en normen moet er overal overgestapt worden naar PIR panelen.  Deze PIR sandwichpanelen hebben een betere isolatiewaarde, waardoor men met een kleinere dikte een grote warmteweerstand bekomt.
PIR panelen gaan bij brand uitdoven, omdat de brandwaarden veel hoger zijn (norm BS2b0) dan PUR panelen. Bij verhitting komen er ook minder schadelijke rookgassen vrij, smelt of druppelt het niet. PUR panelen gaan daarentegen verder uitbranden en zijn veel brand bevorderend. PIR panelen zijn gemaakt zijn in veel hogere temperaturen en kunnen daardoor veel hogere temperaturen aan.
PIR panelen hebben ook een veel beter isolerend vermogen, stabiliteit, drukvastheid, vochtresistentie en verwerkbaarheid.
Deze sandwichpanelen zijn zeer gebruiksvriendelijk, licht, kunnen redelijk stofvrij versneden (met cirkelzaag) en geplaatst worden, je krijgt er geen jeuk van en
PIR Sandwichpanelen hebben een hoge walkability want na de plaatsing kan er nog op de panelen gewandeld worden om bv. airco installatie of dergelijke te plaatsen of te onderhouden